The Inner Beauty is de titel van de reizende theaterexpositie van Dick Berckenkamp. Nu te zien in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen.

Just Dance, 2019

Tijdens de expositie The Inner Beauty in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen is werk te zien van Dick Berckenkamp uit de series Dadaliaans en Phrases.

De elektronische muziek van Philip Miller vormt samen met de expressieve dansstijl van de Zuid-Afrikaanse danser en choreografe Dada Masilo een nieuwe inspiratiebron voor Berckenkamp in 2019. In zekere zin is de serie Dadaliaans een vervolg op de serie Igoriaans uit 2014.
Figuratieve elementen, een collage van associaties en een uitgesproken kleurpalet zijn de kenmerken van deze wervelende schilderijen.

Phrases zijn werken op papier. De werken ontstaan live tijdens de uitvoering van een ballet. Gedurende de tijdsduur van het danswerk observeert, registreert en noteert Berckenkamp de dans in een expressief handschrift met houtskool.

Links
emmelinemooij.nl
“Dick Berckenkamp is samen met Emmeline Mooij één van de nieuwe partners van de Stadsgehoorzaal, ontstaan uit ons project Meemaakpodium. Hiermee willen we uitdragen dat het theater van ons állemaal is!

Berckenkamp brengt dans tot leven in zijn schilderijen, tekeningen, installaties, tekstwerken en zijn gedichten. Hij denkt in zijn multimediale werken hoe wij ons huis - het lichaam - verbinden met dat wat wij als mens zijn. Emmeline Mooij koppelt dit aan taal en verbindt de kunst van Berckenkamp aan de hele stad.

De ruimte van het theater, de begrenzingen van de toneelvloer, het kunstmatige licht, de jarenlange trainingen van de dansers, de verbeeldingskracht van de choreografen en de musici zijn grondstof voor zijn expressiviteit. Abstractie in het kwadraat, immmers de kunstenaar reflecteert op de kunstvormen die componisten, choreografen en uitvoerende kunstenaars samenbrengen in theaterdans.

Dick Berckenkamp (Rotterdam, 1955) werkt in Schiedam De Gorzen.”

— Stadsgehoorzaal Vlaardingen, september 2019
Mark