Troostkunst van 1 juni tot 4 oktober 2020 live te bezoeken in Stedelijk Museum SchiedamHet schilderij Pas de Deux is gemaakt voor de expositie ‘Troostkunst’. Op uitnodiging van Stedelijk Museum Schiedam hebben 50 Schiedamse kunstenaars een kunstwerk gemaakt om troost te bieden in een tijd waarin Covid-19 het normale bestaan op zo’n drastische wijze ontmanteld heeft.

Het schilderij Pas de Deux is als het ware een nieuwe dimensie van Phrases. Deze houtskooltekeningen zijn o.a. gemaakt tijdens repetities van het Scapino Ballet Rotterdam, waarbij de bewegingen van de dansers worden vastgelegd op papier. De hand van de kunstenaar volgt de vloeiende beweging van de dans. Het zijn notities van tijd en ruimte. ‘Zoals ik het ballet beleef’, zegt Berckenkamp hier zelf over.

Een van de Phrases-series is geïnspireerd op Pas de Deux, naar het ballet van choreograaf Ed Wubbe uit 2019, met muziek van Michiel Borstlap.

De uitnodiging van het Stedelijk Museum Schiedam vormde de aanleiding voor Berckenkamp om dit keer een Phrase niet als een houtskooltekening maar als een doorwerkt schilderij uit te werken, met de gelijknamige titel Pas de Deux. Het resultaat is te zien op de virtuele tentoonstelling Troostkunst en op de affiches die in de maand mei zijn te zien in het Schiedamse straatbeeld.

Het schilderij Pas de Deux uit 2020 is het begin van een nieuwe serie schilderijen onder de noemer Dance.